Commissie Sociaal 8 januari

Op dinsdag 8 januari jl. vond de Commissie Sociaal plaats. Daar werd in het kader van de actieve informatieverstrekking door de wethouder een update gegeven over een aantal punten. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste punten.

De commissie startte met een inspreker. Mevrouw Struiksma wordt er moedeloos van dat haar aanvraag voor een rolstoelduwondersteuning nog steeds niet is gehonoreerd. Althans, er is inmiddels toegezegd vanuit de WMO blijkt uit een brief van juli 2018, maar nog steeds heeft ze, medio januari 2019, verder niets meer vernomen. Een kwalijke zaak. Wij gaan er vanuit dat de wethouder hierin actie onderneemt.


Vervolgens kwam de wachtrij bij de VoorMekaar Teams ter sprake. Een wachtrij bij een zorgpunt aan het front is volgens ons een probleem. Er is al eens eerder een wachtrij ontstaan, maar daar was inmiddels op ingelopen. De reden van een nieuwe wachtrij is tweeledig. Enerzijds is er toename van hulpvragen, anderzijds is er ook sprake van toename van complexiteit van de hulpvragen. Momenteel is er volgens de wethouder teveel vraag om dit snel op te kunnen lossen.
Wat men in elk geval gaat inzetten, is om de hulpvrager telefonisch bij te staan indien daarvoor toestemming wordt gegeven door de hulpvrager zelf. Dit scheelt veel tijd in vergelijking met de keukentafelgesprekken. Het gaat hierbij overigens alleen om herindicaties.
Hoe lang deze wachtrij duurt, kan de wethouder niet zeggen: wellicht later meer informatie.
De VMK Teams zijn steeds beter geworden, veel specialismen ontstaan m.b.t. jeugd-, volwassenen- en ouderenwerk. Toch zijn we er nog niet, maar er is geen sprake van te weinig kwaliteit. Het is daarbij ook onmogelijk om bij te blijven plussen qua personele bezetting. De druk gaat op een gegeven moment ook weer liggen en daarbij is het lastig om de juiste mensen te vinden.


In Borculo is een Jimmy's geopend. Dat is geweldig nieuws voor de jeugd van Berkelland. Deze locatie moet vooral de jeugd van Borculo en Ruurlo gaan bedienen. Voor Neede wordt nog steeds hard gezocht naar een geschikte en betaalbare ruimte, welke de jeugd van ook Eibergen moet bedienen.
Jimmy's is niet alleen voor probleemjeugd. Sterker nog: iedereen is welkom! Jong, maar ook oud. Om te chillen, te kletsen, om over idee├źn te sparren, om vragen te stellen of om nieuwe mensen te leren kennen. Wij feliciteren de initiatiefnemers van Jimmy's (een onwijs enthousiaste club jongeren) met deze mooie stap. Op naar een locatie in Neede!