Jan Huitema op bezoek in Berkelland

Op 7 maart jl. was VVD-Europarlementariër Jan Huitema op bezoek in Berkelland. Samen met Achterhoekse kandidaten voor de Provinciale Staten en het Waterschap gingen ze langs bij FrieslandCampina te Borculo.

'Een bijzonder interessante dag, waar ik informatie heb kunnen ophalen wat voor mij enorm bruikbaar is in Brussel,' zo zei Huitema. De Friese VVD-politicus is zelf veehouder en om die reden is hij een graag geziene gast in regio's als de Achterhoek. Het bezoek aan FrieslandCampina sloot daarom enorm aan op wie hij is als persoon, maar ook op zijn Europese portefeuille.


Als verrassing had VVD Achterhoek een trekker geregeld voor Jan, welke een kopie is van de trekker waarmee Jan zijn eerste campagne heeft gedaan. Daarna heeft hij een VVD-bord geplaatst in Berkelland, in samenwerking met verschillende kandidaten voor de Provinciale Staten, het Waterschap en enkele VVD wethouders uit Achterhoekse gemeenten.


De dag werd afgesloten bij HCR Prinsen in Haarlo, waar de VVD-kandidaten Jan Markink, Nicky Eppich, Alfred Wopereis, Berend Jan Bussink en Ben Hasselo aanwezig waren. Zij hebben zichzelf hier voorgesteld en hun plannen en ambities bekend gemaakt. Ook was er voldoende gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Zo werden er zorgen geuit over de verwijdering van asbest op de daken en over de beoogde normen qua duurzaamheid: hoe pakken we dat precies aan?


Woningbouw was ook een belangrijk punt voor zowel de kandidaten, als het publiek. 'Wooncontingenten zijn afgeschaft, daar moeten we gebruik van maken!' was de boodschap van gedeputeerde Jan Markink. 'Er komen jaarlijks ongeveer 7.000 mensen vanuit het westen naar de provincie, daar moeten we betaalbare woningen voor creëren', zo zei hij. 'Dat wil niet zeggen dat we onbeperkt gaan bouwen, maar momenteel is Nederland voor 12% bebouwd. Je gaat mij niet wijs maken dat als we naar 13% gaan, dat voor grote problemen zorgt. Gewoon doen!'


Nicky Eppich is de hoogst geplaatste Achterhoekse vrouw op de lijst van de VVD voor de provincie. Eppich stelde als speerpunt de samenwerking met de Oosterburen, juist om de Achterhoek sterker te maken binnen de provincie, maar óók binnen Nederland. 'De Achterhoek moet gezien worden, we tellen mee!'


Berend Jan Bussink is de VVD-lijsttrekker voor het Waterschap Rijn en IJssel. Hij heeft verteld over welke belangen we als inwoners hebben bij een goed Waterschap. Zo sprak hij over dijken langs de IJssel bij Zutphen die goed onderhouden moeten worden, hoe we omgaan met extreme regenbuien of juist de enorme droogte, waar ons afvalwater heengaat en uiteraard welke gelden er beschikbaar zijn voor dit soort werkzaamheden. 'Er komt 96 miljoen euro binnen, daarmee wordt echter alléén het hoog nodige gedaan. Er is geen geld voor luxe, maar dat willen we ook niet. Onze missie is veiligheid en zuinig zijn met water, dat doen we als VVD voor een zo laag mogelijk tarief, maar met hoge efficiëntie,' zei Bussink.


Ben Hasselo sloot de vond af om voor eigen publiek te vertellen waarom hij zichzelf kandidaat heeft gesteld voor het Waterschap. Met zijn behoorlijke bestuurlijke bagage denkt hij een meerwaarde te kunnen zijn en uiteraard telt het zijn van Achterhoeker hoog mee.