Europarlementariër Huitema bezoekt agrarische Achterhoek

LIEVELDE / AALTEN – Juist nu de discussie over gele velden weer is losgebarsten op de sociale media en de gevolgen van besproeiing met bollengif, wil Europarlementariër Jan Huitema (VVD) op bezoek bij de agrarische gebieden in Nederland. Op vrijdag 17 mei zal hij gemeenten Aalten en Oost-Gelre aandoen.


Huitema (34) zelf is veehouder in het Friese Makkinga en studeerde Dierwetenschappen aan de universiteit van Wageningen. In het Europees Parlement heeft hij naast milieu ook landbouw in zijn portefeuille. Onderwerpen als glyfosaatgebruik, fosfaatrechten en geurbeleid zijn voor veehouders in de Achterhoek dagelijkse kost, maar worden steeds vaker ook punt van maatschappelijke discussie.

"Boeren staan meer en meer negatief in het daglicht, doordat veel verhalen op onder meer de sociale media niet correct zijn", zegt Huitema. "Daarom is het goed met hen van gedachten te wisselen over wat voor een impact dit heeft op hun bedrijf, maar ook op henzelf als persoon. Vanuit Brussel kan je die emoties niet voelen."


Een kleine maand geleden was Huitema op bezoek in gemeente Berkelland, maar moest deze halverwege wegens persoonlijke omstandigheden staken. Hij beloofde stellig snel terug te komen. De Fries zal vrijdag 17 mei een bezoek brengen aan Boomkwekerij Rendering in Aalten, waarna hij naar Lievelde reist om in gesprek te kunnen met inwoners en ondernemers uit de Achterhoek. Het programma start om 19:00 uur bij het Brouwhoes van Erve Kots aan de Eimersweg in Lievelde, en is openbaar.