Verkoop De Meijer in Neede tegen zere been VVD

Oneerlijke concurrentie, wat is dat precies? Voor de VVD is dat wanneer een ondernemer (indirect) subsidie vangt van de gemeente voor commercieel werk. Laat dat nou net zijn wat er volgens ons speelt bij de verkoop van De Meijer.

© Rob Stevens

Een commissie was samengesteld om potentiele kopers min of meer te beoordelen op hun doelstellingen en de invulling die zij voor ogen hebben met de monumentale en voor elke Needenaar niet weg te denken boerderij aan de Meijersweg.

Op het pand zit een maatschappelijke bestemming, waardoor de verkoopwaarde enorm keldert. Indien dit een woonhuis was geweest, had men er vele tonnen voor moeten neerleggen, ondanks dat er in de verouderde boerderij nog veel onderhoud staat te gebeuren. Een maatschappelijke bestemming kan echter ook commercieel zijn.

In Neede zijn momenteel meerdere dagbestedingen actief. Op het moment dat de gemeente een pand als deze voor slechts 50.000 EUR (!) wegdoet, kun je spreken over subsidie, zo is ons de mening toegedaan. Zeker als het gaat om een grote koper, zoals nu het geval is. Tja, het was de enige koper, zo sprak de wethouder. Laten we het dan maar verkopen. Dus als je de enige koper was en je had 1 euro geboden, dikke kans dat je hem dan ook binnen had kunnen slepen!

Dat het pand een maatschappelijke bestemming heeft, deed de commissie besluiten dat er meer mee moest gebeuren dan alleen een dagbesteding. Daar waren wij ook voor: topidee. De Gemeenschapsraad Neede leverde een lijst van ideeen aan. Ook topideeen kan ik je melden. Persoonlijk werd ik daar heel enthousiast van. Dan moeten we nog wel zorgen dat deze ideeen gerealiseerd worden.

Dat laatste, daar hebben we geen garantie op. De enige garantie die we hebben is dat de nieuwe eigenaar zijn ruimtes ook voor andere gebruikers zal aanbieden. Als hij slim is, doet hij dat voor 250 EUR per avond, zodat er uiteindelijk niemand gebruik maakt van zijn nieuwe aanwinst. 

Wat ons betreft zijn de afspraken te soepel, net als dat ze waren bij de verkoop van Villa Smits. Maar helaas, tot zover zijn wij de enige geweest die er zo over denkt. Laten we dus hopen dat we het bij het verkeerde eind zitten en dat de andere partijen ons over 3 jaar heel hard uitlachen om dit verhaal. Gek genoeg: ik teken ervoor!

Kevin Hauser.