VVD kritisch omtrent monitoring PMD-container

In de commissie Sociaal en Bestuur is gesproken over de PMD-container die we nog niet zo lang in Berkelland hebben. De VVD heeft goed geluisterd naar de geluiden vanuit de inwoners en is om die reden kritisch.

© Anjo Bosman (GB)

In reacties op een poll die wij hebben gehouden op Facebook, bleek al snel dat veel inwoners in Berkelland de PMD-container an sich geen vervelende toevoeging vinden, maar dat vooral de volle container voor problemen zorgt. Het stinkt bij warm weer, wat er wel of niet in mag is soms erg ingewikkeld, het is te klein voor een huishouden van meer dan 2 personen en meerdere mensen geven aan bij ruimtegebruik toch in de grijze container PMD-afval te deponeren.

GFT-afval wordt gezien als grondstof. De gemeente verdient hier uiteindelijk geld mee. Datzelfde geldt voor PMD. De VVD bevreemdt het daarom dat een inwoner wél een extra container mag aanvragen voor het GFT-afval (de groene container), maar voor een PMD-container mag dat niet. Snapt u het?

Wanneer de inhoud van de PMD-container 'vervuild' is, dat wil zeggen dat er andere inhoud in de container zit dan de bedoeling is, krijgt de gemeente hiervoor een boete. In de monitoring tot nu toe wordt er niets gezegd over hoeveel er in Berkelland vervuild wordt. Vervuiling duidt eventueel op hoe ingewikkeld het nu soms blijkt te zijn: de ene chipszak mag wel in de PMD-container, de andere niet.

Tijdens de commissie was een inspreker die aangaf dat er meerdere inwoners zijn met de hierboven geschetste problemen. In de beantwoording van de wethouder (Bosman (Gemeentebelangen), zie foto) kregen wij het gevoel alsof die problemen die door de inspreker werden aangegeven, moeiteloos van tafel werden geveegd. Alsof ze niet bestaan. 'Er zijn maar weinig klachten,' is wat ons betreft een niet serieus te nemen antwoord. En als er wel weinig klachten zijn, wat is er dan op tegen om die mensen van een extra container te voorzien?

Volgens de wethouder is dat te duur? Maar de inwoners vragen niet voor de lol een nieuwe container en ten tweede: er wordt geld verdient met grondstoffen, dus dat is toch wat waard?

Om die reden heeft de VVD aangekondigd met een motie te komen bij de aanstaande raadsvergadering om voor iedereen die dat wil een gratis extra PMD-container te kunnen aanvragen.


Lees hier ons standpunt over afvalscheiding