VVD Berkelland eist gratis extra PMD-container

BORCULO - Berkellandse gezinnen moeten gratis een extra pmd-container krijgen als ze die nodig hebben. Dat vindt de VVD, die daarvoor in de komende raadsvergadering een motie indient.

Inwoners van Berkelland hebben sinds 1 juli een afvalcontainer voor plastic, metaal en drankkartons (pmd). Tegelijk werd de inzamelfrequentie van het pmd-afval gehalveerd: in plaats van elke twee weken, wordt de container één keer per vier weken geleegd. Veel Berkellandse gezinnen vinden dit te weinig. Zij kampen na twee weken al met een overvolle container. "Aanloopproblemen", stelt wethouder Anjo Bosman (GB), die het te vroeg vindt om conclusies te trekken.

Intussen hebben vooral grote gezinnen een afvalprobleem. "Ik heb meer pmd-afval dan er in de container past", aldus Tom Lodders uit Gelselaar, die met zijn vriendin en drie kinderen een gezin van vijf personen vormt. Tot nu toe wil Bosman alleen een extra pmd-container beschikbaar stellen aan gezinnen van minimaal zes personen. "Dus krijg ik geen extra container. Volgens ambtenaren van de gemeente Berkelland kan een gemiddeld gezin prima uit met één container. Ik kreeg het advies om het pmd-afval maar bij de buren in de container te gooien, zelf een extra container aan te schaffen, het terug te brengen naar de winkel of het maar in de grijze container te gooien. Ik begrijp niet dat dit college zo optreedt, want dit staat haaks op het eigen beleid om meer afval te scheiden", aldus Lodders, die insprak in de raadscommissie bestuur.

Raar

Omdat wethouder Bosman de kritiek niet serieus neemt, komt de VVD met een motie om Berkellandse huishoudens gratis een extra pmd-container te geven als ze dat nodig hebben. "Pmd is net als gft een grondstof. Dan is het toch raar dat we onze inwoners wel gratis een extra gft-container geven maar niet een extra pmd-container?", aldus VVD-raadslid Marcellino Kropman.

Maar Bosman voelt niets voor die extra container. "Er zijn 18.000 huishoudens in Berkelland. Als ik die allemaal een extra container moet geven heeft dat financiële consequenties." Kropman is niet onder de indruk. "U zegt zelf dat er weinig klachten zijn over de pmd-containers, dus zal dat aantal extra containers wel meevallen. Wat is dan het probleem? Nu dreigt pmd-afval in de grijze container te belanden. Mensen vragen die container niet voor de lol. U moet ingaan op de klachten, anders blijven inwoners met een probleem zitten. "