Raad gaat unaniem akkoord met nieuw IKC in Eibergen

Er zijn plannen om een nieuw integraal kindcentrum (IKC) te bouwen in Eibergen, op de plek van de Julianaschool in de wijk Simmelink. Een integraal centrum wil zeggen dat er aandacht is voor de doorlopende leerlijn van leerlingen van 2 jaar tot groep 8. De raad ging unaniem akkoord met dit plan, maar er werd nog wel een extraatje afgedwongen.

Het plan gaat uit van een basisschool en een kindopvang op de plek van de Julianaschool in de wijk Simmelink. Ook gaat het uit van een nieuwe gymzaal, van 252m2. 


Als VVD zijn we altijd voor goed onderwijs. Dat komt zelfs voor in één van onze kernwaardes. We hebben moeite met het feit dat we als gemeente een commercieel bedrijf (kinderopvang) geld gaan lenen om hun onderneming te kunnen realiseren. Deze twee uitgangspunten staan tegenover elkaar in dit plan. De voorfinanciering, zoals dat zo mooi heet, is wat ons betreft ondergeschikt aan het realiseren van goed onderwijs en om die reden gaan we toch akkoord met dit plan.


Als VVD hebben we aangegeven twee belangrijke zorgen te hebben:

1. De ontsluiting van de wijk. Nu is de locatie van de school te bereiken over een smalle, 30-km weg. Parkeergelegenheid is er nu al te weinig, zeker in samenwerking met Het Assink lyceum, een klein stukje verderop. Wanneer de school vernieuwd wordt en er hierdoor meer leerlingen komen (enerzijds door een fusie, anderzijds door de aanzuigende werking van nieuwe scholen, dat is een bewezen feit), wordt de ontsluiting hoogstwaarschijnlijk overbelast. Wij hebben de wethouder gevraagd om extra zorgvuldigheid omtrent dit punt, welke zij heeft toegezegd.


2. De gymzaal. Uitgangspunt is goed om onderwijs te kunnen realiseren. In dit geval beweegonderwijs. De Koninklijke Vereniging Lichamelijke Opvoeding heeft duidelijke richtlijnen opgesteld omtrent de afmetingen van de oppervlakte van een goede gymzaal, waarin sprake is van differentiatiemogelijkheden en voldoende uitloop voor veilig sporten. Deze richtlijnen zeggen 308m2. Dit is door de scholengroep ook aangevraagd. Het college heeft zich gebaseerd op de oppervlaktenormen van de VNG, welke 252m2 zijn en opgesteld zijn in 1986 toen de situatie beduidend anders was. Waaronder: minder grote groepen, nauwelijks differentiatie en minder beweegtijd.


De VVD heeft ingezet op een grotere gymzaal. Omdat daar nog geen meerderheid voor was (sommige fracties willen eerst een duidelijk beeld wat voor een kostenplaatje dat met zich meebrengt en wat dit betekent voor de Pickerhal), is besloten de wethouder te vragen hier een goed beeld van te schetsen. Zij gaat dit aanleveren en zal eventueel, wanneer er een meerderheid voor een grotere gymzaal blijkt te zijn, opnieuw langs de raad komen om extra gelden op te halen.