Hoe houden we onze financiën op orde?

In oktober 2019 heeft de gemeenteraad van Berkelland met elkaar afgesproken een antwoord te vinden hoe de gemeente in de toekomst financieel gezond blijft. Immers we geven als gemeente meer uit dan er binnen komt. Met enkele eenvoudige maatregelen is weliswaar de begroting 2020 sluitend gemaakt, maar dat lukt zonder andere maatregelen niet meer voor de komende jaren. Oftewel: structureel.

Grotendeels komt dat doordat we minder van het rijk krijgen en veel meer kwijt zijn aan zorgkosten. Alleen al op de jeugdzorg ligt er een afspraak tussen nu en 2023 jaarlijks ruim 2,5 miljoen euro minder uit te geven. De verantwoordelijke wethouder is daarmee bezig. Maar daar bovenop moeten we 3,5 miljoen (!) euro minder uitgeven om de balans weer in evenwicht te krijgen; geen eenvoudige opgave, daar zijn de raad en het college zich van bewust.

De gemeenteraad van Berkelland heeft daarvoor een aanpak vastgesteld (‘Berkelland in Balans’) en daarbij is afgesproken dat de samenleving zal worden betrokken bij het zoeken naar mogelijkheden voor ombuigingen. 

Naast een inventarisatie van mogelijkheden die door de organisatie wordt verricht, is er ook een enquête onder de inwoners gehouden. Ruim 1300 inwoners hebben die ingevuld en aangegeven waar oplossingen denkbaar zijn. Tevens kwam naar voren dat de inwoners ook graag bij de verdere keuzes worden betrokken. In de raadsvergadering van januari 2020 hebben we toetsingscriteria vastgesteld welke eventueel goed passen en welke ideeën minder geschikt zijn. Tevens is bepaald welke thema’s met ervaringsdeskundigen en direct betrokkenen verder zullen worden uitgewerkt. Om maatregelen verder vorm te geven is het verstandig gebruik te maken van hun deskundigheid.

In de raad hebben we lang stil gestaan bij welke thema’s dat zullen zijn. Omdat dat in de enquête niet specifiek was gevraagd, konden deze thema’s niet geheel daaruit worden ontleend. Op basis van een discussie hierover in de vergadering van de raadscommissie, is de raad voorgesteld te kiezen voor: onderhoud openbare ruimte, dienstverlening door de gemeente en bijzondere bijstand/schuldhulpverlening/kwijtschelding. De keuze voor deze thema’s houdt niet in dat daar dan ook de bezuinigingen moeten worden gevonden; net zo min dat andere thema’s buiten de bezuinigingen komen te vallen.

Als VVD hebben we ingestemd met de voorstellen. We zijn ons bewust dat de verdere uitwerking nog de nodige hoofdbrekens zullen kosten en dat de gemeenteraad de komende maanden voor pijnlijke keuzes komt te staan.  Dat zal niet zonder slag of stoot tot stand gaan komen. Linksom of rechtsom moet het huishoudboekje van de gemeente op orde komen. Daar kan niemand voor weglopen.