Ode aan de mantelzorger

Trouble in de gemeenteraad. Het is iets waar we veel over hebben gehoord en gelezen afgelopen twee jaar. Maar als er iets is waar alle 27 raadsleden het over eens zijn, is dat inwoners van Berkelland de zorg moeten krijgen die ze verdienen. Zorg voor wie zorgt toekomt, was onze VVD leus. Maar zo heeft elke partij die leus en dan in zijn eigen jasje.

Zorg is megabelangrijk
Topprioriteit als je het mij vraagt. Hoewel sommige mensen mij er nog zo nu en dan nog steeds mee om de oren slaan dat zorg helemaal geen liberaal thema is, bij uitstek geen VVD thema, dan lach ik en leg ik met plezier de fundamenten van het liberalisme uit.

Met andere woorden: en of zorg een liberaal thema is! En ja, alle raadsleden zijn voor 'zorg voor wie zorg toekomt', het is alleen de vraag hoe je hier praktisch uitvoer aan wil geven. Dáár liggen de verschillen. De één vindt dat tegenover goede zorg een OZB verhoging moet staan - ik duidelijk niet -, de ander vindt dat we slimmer om moeten gaan met beleid en geld - ik duidelijk wel. En zo zijn er nog wel wat routes.

Zorg is iets heel breed
Bijzonder breed. Vorig jaar had ik de eer de Markt voor Zorg en Welzijn in Eibergen te mogen openen en mijn eerste vraag aan de aanwezigen was: wie van jullie is zorgbehoevend? Iedereen. We hebben allemaal zorg nodig: allemaal! De één meer dan de ander, dat staat buiten kijf.

Zorgen voor mensen doen we vanuit liefde, passie en menselijkheid. Persoonlijk heb ik een zwak voor zorgleerlingen in mijn werk. Geen idee hoe dat kan, maar ik wil altijd voor ze klaarstaan. Zelfs als ze me niet altijd even redelijk behandelen of eerlijk zijn: ik zal ze altijd blijven steunen.

Mantelzorg
Vorige week donderdag was ik bij de avond over de zorg vanuit de gemeente. Wethouder Van Haaren vertelde dat ze twee weken mantelzorger is geweest en dat dat haar zwaar is gevallen. Ik ken een gezin waar de kinderen voor hun moeder zorgen, al vanaf ongeveer hun 10e levensjaar. Wauw. Echt, dik, dik respect. Mantelzorger zijn is zwaar, het beïnvloed je leven en het wordt op een gegeven moment een vanzelfsprekendheid. Toen ik laatst met een mantelzorger sprak en ik mijn respect uitte, was haar antwoord: 'is toch normaal dat je dit voor een familielid doet?'

Begrijpelijk vind ik het. Niet normaal. En zéker niet vanzelfsprekend. Mantelzorg is iets bijzonders, iets moois, iets uit liefde, medeleven, hulpvaardigheid, noem maar op. Maar het vraagt behoorlijk wat van je en 'beperkt' ook in zekere zin. Ik zou daarom mantelzorg nooit normaal durven noemen.

De grootste vrijwillige actie van het land komt er weer aan: NL Doet. Om de redenen hierboven geschetst willen we vanuit de VVD Berkelland onze waardering uiten richting mantelzorgers. Ken jij een mantelzorger die eens flink in het zonnetje gezet moet worden? Laat het ons weten via k.hauser@gemeenteberkelland.nl of via onze VVD Berkelland Facebook en wellicht brengen we hem of haar een leuke attentie tijdens NL Doet.

Tot snel!