VVD steunt meedoenarrangement Berkelland

Wie onvoldoende inkomen heeft om mee te kunnen doen in de samenleving, moet wat de VVD betreft worden ondersteund. Het meedoenarrangement zorgt ervoor dat huishoudens met een laag inkomen en onderliggende problematiek mee kunnen in de sociale aspecten van de samenleving: voetballen, scouting, bridgeclub, etc.

Vanuit de gedachte dat een laag inkomen geen reden mag zijn om niet mee te kunnen doen in de maatschappij, is het meedoenarrangement ontstaan. Op dit moment kent de gemeente Berkelland een meedoenregeling voor kinderen. Er zijn al langer plannen voor het uitbreiden van de kindregelingen naar een regeling voor
volwassenen.

In de commissie sociaal van afgelopen 1 oktober, is het meedoenarrangement uitvoerig besproken (zie bijlage). Wethouder Teselink heeft ons vier scenario's voorgelegd waaruit gekozen kan worden. Te lezen was in het 'Voorstel & Besluit' dat de wethouder het verzoek deed aan de raad in te stemmen met scenario 'doelgericht meedoenarrangement.' De andere drie opties waren (a) geen meedoenarrangement, (c) meedoenarrangement gericht op lichamelijke activering en (d) een uitgebreid meedoenarrangement.

In de commissie was er kritiek op het voorgestelde arrangement (doelgericht), waarbij werd aangegeven dat dit scenario nog te terughoudend is. Zo werden er vraagtekens gezet bij de specifieke doelgroep minimabeleid (een inkomen van 110% van het bijstandsniveau) en het feit dat er daarnaast sprake moet zijn van onderliggende problematiek. De partijen die deze standpunten naar voren brachten, zouden graag zien dat er in elk geval gekeken wordt naar een maat van 120% en dat er geen onderliggende problematiek nodig is om in aanmerking te komen voor het meedoenarrangement.

De VVD snapt deze opmerkingen, maar realiseert zich ook goed dat het hier om een pilot van een jaar gaat. Daarbij moeten we tevens rekening houden met uit-de-klauwen-lopende zorgkosten en moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen zorgvuldig te kijken naar nieuwe uitgaven. Daarbij komt dat de wethouder heeft gezegd dat er tijdens de pilot wordt bekeken waar het meedoenarrangement eventueel zou kunnen worden uitgebreid.

We zijn daarom tevreden meet het voorstel en de beantwoording van de wethouder. Om opmerkingen van andere partijen serieus te nemen, hebben we gevraagd aan de wethouder of hij met een raadsbrief nog enkele suggesties kan doen, om de kritische geluiden wat tegemoet te komen.