Het risicoprofiel / beleidsplan van de VNOG is reden tot zorg

De commissie Bestuur en Sociaal sprak over nieuwe plannen vanuit de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), waarin - volgens de VVD - te weinig oog is voor de veiligheidsrisico's in Berkelland. Waar de gemeente wel meer moet betalen voor de VNOG, hebben meerdere commissieleden het gevoel dat er meer wordt gekeken naar andere regio's, dan naar Berkelland. Om de plannen goed te kunnen beoordelen, mist eigenlijk professionele deskundigheid, zegt Marcellino Kropman van de VVD. Om die reden heeft hij professionele ondersteuning gezocht en een second opinion aangevraagd bij de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers.

© AN/Raph Schouten

In de Tubantia heeft Jelle Boesveld het volgende artikel geschreven (© TC Tubantia):

Een grote brand bij Nedap op industrieterrein De Kiefte in Eibergen (foto). De brandweervrijwilligers vrezen dat door de bezuinigingen bij de VNOG assistentie te lang op zich laat wachten. Komt de brandweer nog op tijd bij grote incidenten in Berkelland? De politiek maakt zich net zoals de brandweervrijwilligers grote zorgen vanwege het wegbezuinigen van materiaal. "Aanrijtijden worden niet gehaald."

JELLE BOESVELD

Berkelland betaalt steeds meer geld aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), maar krijgt daar steeds minder voor terug. Het aantal tankautospuiten is vanwege bezuinigingen zelfs gehalveerd van acht naar vier. Volgens de VNOG heeft dat geen gevolgen voor de veiligheid van de inwoners, maar de Vakvereniging Voor Brandweervrijwilligers denkt daar anders over, zo ontdekte de VVD.

De gemeenteraad van Berkelland moet zich op 13 oktober uitspreken over de plannen van de VNOG "Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners. Ik heb daarom een second opinion gevraagd", aldus VVD-raadslid Marcellino Kropman. Hij ontdekte dat de Berkellandse brandweercommandanten helemaal niet betrokken zijn geweest bij de plannen.

En volgens de Vakvereniging Voor Brandweervrijwilligers worden aanrijtijden niet gehaald. "Stel dat er op industrieterrein De Kiefte de inzet van gaspakken nodig is. Dan moet die uit Apeldoorn komen, dat duurt meer dan een uur. Terwijl dit volgens de wet een half uur moet zijn", aldus Kropman, Ook maakt hij zich zorgen over inwoners die niet zelfredzaam zijn. "Om die te redden is bij brand snel een tweede tankautospuit nodig. Die is wegbezuinigd."

GB-fractievoorzitter Arnold Kion: "Volgens professionele brandweernormen moet een tweede tankautospuit er bij een calamiteit in een zorgcentrum binnen acht minuten zijn. Dat is wat anders dan de 30 minuten van de VNOG."

Burgemeester Van Oostrum verdedigt de VNOG. "We hebben geen bovenmatige risico's, geen snelweg, geen dubbel spoor, geen grote bossen. U moet vertrouwen op het oordeel van VNOG-professionals.

Bekijk de second opinion in de bijlage van dit artikel.

Lees het artikel via TC Tubantia hier.