Gemeenteraad wil dat gemeente meer woningen bouwt!

Alhoewel het college een markante draai heeft gemaakt, door in plaats van weg bestemmen van planologische mogelijkheden, nu ruim baan te willen geven aan woningbouw in alle kernen van de gemeente, waren de meeste fracties niet tevreden over de snelheid waarmee dat nu in feite gaat. In een jaar is immers veel veranderd. Door corona wordt ook in de toekomst thuiswerken relevanter; de Achterhoek krimpt niet meer maar groeit; andere gemeenten komen met voorstellen voor nieuwe wijken. De gemeente Doetinchem wil groeien naar 70.000 inwoners. Ook de provincie wil dat de Achterhoek bijdraagt aan 100.000 nieuwe woningen in Gelderland.

Missen we de boot niet, zo vroeg het CDA zich af. Een terechte vraag. Want waar kunnen belangstellenden van buiten de gemeente in Berkelland wonen? Met de nieuwe N18 worden Neede en Eibergen interessante dorpen om te wonen, zo dicht bij Enschede, zegt D66 al een jaar. Wanneer worden er eens eindelijk besluiten genomen over plannen in Gelselaar, Noordijk, Haarlo en Geesteren, vraagt de VVD telkenmale. En wanneer komt het college met een nieuwe 'rood-voor-rood' regeling, is de opvatting van Ondernemend Berkelland.

Opknappen of nieuwe functies geven, of slopen om ruimte te maken voor nieuwe woningen in het buitengebied is een wens die niet alleen bij de VVD en Ondernemend Berkelland leeft. Wanneer wordt het Elbrink afgebouwd met woningen op de plek van de oude rioolwaterzuiveringsinstallatie? Inwoners van Borculo vertrekken naar elders omdat er in Borculo geen kavel meer te koop is!

Wethouder Van der Neut stelt dat met man en macht wordt gewerkt aan nieuwe plannen, maar dat procedures tijd kosten. Dat zal ongetwijfeld, maar ook het beleid moet anders, vindt de VVD. Transitie van winkels en niet meer in gebruik zijnde feestzalen naar woningen verdient aandacht; inbreidingslocaties moeten bij voorrang worden ingevuld, maar er moet ook over plekken voor nieuwe wijken worden nagedacht. De raad wil daarover met de wethouder in december in gesprek.

Als we de 2e gemeente in de Achterhoek willen blijven en qua woningbouw niet voorbijgestreefd willen worden door Lochem, Oost-Gelre en Winterswijk, dan is een voortvarende aanpak noodzakelijk!