Corona: mogen we nog wel carbidschieten in Berkelland?

Carbidschieten was een veelgehoorde term tijdens de commissie Bestuur en Sociaal van vanavond. Vuurwerk wordt aankomende jaarwisseling verboden, omdat de overheid de zorg wil ontzorgen. Ze hebben het immers druk zat met de huidige pandemie. Carbidschieten is natuurlijk een oosterse traditie: daarom was er behoorlijk wat aandacht voor.

Omdat per gemeente de naleving van maatregelen anders is, maar ook de behoeften in elke gemeente verschillend is, komt er meer vrijheid voor de burgemeester om te handelen naar eigen inzicht.

'Iedereen ondervindt last van het virus, maar helaas: het is nog lang niet weg,' sprak burgemeester Van Oostrum. Om die reden moet de handhaving goed gedaan worden, zegt hij. 'We maken er geen jacht van, we zullen altijd eerst waarschuwen, maar uiteindelijk moet een lijn getrokken worden.'

Een lokale lockdown? Als de cijfers niet dalen, zouden zwaardere maatregelen getroffen kunnen worden dan landelijk. Momenteel hebben we ruim 1200 besmettingen in Berkelland, maar de cijfers dalen. Als ze blijven dalen, is er geen sprake van een lokale lockdown, beweerde de burgervader. Een verlichting van de landelijke maatregelen ziet hij op dit moment niet snel gebeuren.

Over het optreden van de BOA's en de politie is de burgemeester erg tevreden. Wel ziet hij een probleem komen: het vervoeren van vuurwerk vanuit Duitsland. Wij gaan ons als gemeente op carbidschieten richten, de politie op het vuurwerkvervoer en -gebruik. Qua carbidschieten wijst Van Oostrum nog eens op de APV: daarin staat de afstand tot huizen bij het afschieten van carbid, evenals dat je bijvoorbeeld niet beschonken mag zijn bij het schieten van carbid. BOA's zullen controles houden met mobiele blaasapparaten. 'Het risico wat vuurwerk met zich meebrengt, moet niet ineens vervangen worden door carbid,' zei Van Oostrum. In de praktijk betekent dat carbidschieten met verstand: kleine melkbussen gebruiken bijvoorbeeld.

De VVD staat afwijzend over tegen een verbod. Wij wijzen op eigen verantwoordelijkheid van inwoners. Gebruik kleine bussen, gedraag je, schiet alleen als je ervaring hebt, en most of all: je kán eventueel een jaartje overslaan ;) Wij weten wel: dat is niet zo'n populaire uitspraak, maar we lossen deze crisis alleen met zijn allen op!
Ga je toch schieten: schiet met je verstand en haal geen gekke capriolen uit (zie foto).