'Geen gemeentelijke belastingen voor Berkellandse ondernemers'

BORCULO - Hoe help je Berkellandse ondernemers in deze coronacrisis? Scheld de gemeentelijke belastingen kwijt, zeggen de VVD, GroenLinks, Gemeentebelangen en de PvdA.

Noodlijdende ondernemers kunnen een beroep doen op steunpakketten van het Rijk en de provincie Gelderland. „Het wordt tijd om na te denken of we als gemeente niet ook eigen middelen beschikbaar moeten stellen om ondernemers te helpen, net zoals dat elders gebeurt”, zei VVD-fractievoorzitter Hans Boxem in de raadscommissie. „Nu stellen we de belastingen uit. Moeten we ze misschien niet ook vergoeden?”

‘Ernstige nevenschades’

Ook GroenLinks en de PvdA willen de lokale ondernemers een helpende hand toesteken. Net als raadslid Joke Pot van Gemeentebelangen, die de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen al in januari aan de orde had gesteld in de commissievergadering. „Het gaat om gezondheid, daarom zitten we in deze lockdown. Maar daarnaast kunnen de nevenschades ook ernstig groot worden, zowel economisch als financieel. Daar moet ook aandacht voor zijn”, zei ze nu.  

Wat scheld je wel kwijt en wat niet? Dat is een afweging die je zorgvuldig moet maken

Joost van Oostrum, Burgemeester Berkelland

Volgens burgemeester Joost van Oostrum heeft het college van B en W een ondersteuningspakket ‘op allerlei terreinen’ in de maak, waarbij ook naar kwijtschelding wordt gekeken. Hij waarschuwde eerder voor grote financiële gevolgen als Berkelland belastinginkomsten moet missen. „Wat scheld je wel kwijt en wat niet?”, reageerde Van Oostrum nu. „Vorig jaar waren sommige gemeenten heel vroeg met het kwijtschelden van de toeristenbelasting. Vervolgens heeft een aantal ondernemers een topzomer gedraaid. Dat is een afweging die je zorgvuldig moet maken.”


[dit is een artikel van de TC Tubantia]