#6 Marcel Ratering: Niets is zo ongelijk als de gelijke behandeling tussen ongelijken

“Niets is zo ongelijk als de gelijke behandeling tussen ongelijke. Wij zijn gelijkwaardig als mens, maar ongelijk in motivatie en competenties” aldus Hans Galjaard Hoogleraar Klinische genetica.

Als telg uit een arbeidersgezin besloot ik om op jonge leeftijd zelfstandig ondernemer te worden. In die tijd moest je nog ontheffing bij het ministerie aanvragen om op 22-jarige leeftijd ondernemer te zijn. Ik wilde de vrijheid om te acteren, aanvaarde de risico’s en dat gaf mij een goed gevoel. Zo werd ik in 1983 samen met mijn compagnon ondernemer van Pepe’s Grillrestaurant in Baak.

Daarnaast werd ik gevraagd om les te geven op het Graafschap College bij de horeca, daar waar mijn passie lag. Als leraar liep ik vaak tegen het begrip “gelijke behandeling” aan. Hoe kun je verschillende mensen gelijk behandelen. Een sportdocent kan ook niet bij het hoogspringen hetzelfde verwachten van twee leerlingen die in lichaamsbouw totaal verschillen. Het zal de leerlingen wel lukken als ze de motivatie hebben en de juiste ondersteuning krijgen om dit doel te bereiken. Dit sluit aan bij een van de belangrijkste kernwaardes van de VVD.

Met mijn motivatie en de steun die ik kreeg van de mensen om mij heen ben ik gekomen waar ik nu sta. Daar ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor. 

Sinds 2018 ben ik inwoner van Borculo, daarvoor woonde en werkte ik 37 jaar in Baak. Naast mijn eigen onderneming was ik actief in Baaks Belang, een van de dorpsbelangenverenigingen van de gemeente Bronckhorst. Daarnaast bestuurder van het lokale blad De Achtste Steen (voormalige gemeente Steenderen). Wij waren de verbinder tussen de burger en de gemeente. In goede samenwerking bereikten we mooie dingen. Deze verbindende rol wil ik voor u als raadslid op mij nemen in de gemeente Berkelland.

Ik verzet mij tegen de gelijke behandeling van ongelijken, maar ik sta voor de gelijkwaardigheid van de mens.