Lachgas

Een ballonnetje met lachgas leegzuigen terwijl je een biertje drinkt. Het is een hype, maar wel een zorgwekkende.

Lachgas is echt een toenemend probleem. Het effect is een korte roes van ongeveer 1 tot 5 minuten, waarvan het gevoel vergeleken kan worden met dronken zijn. De gebruiker wordt vaak wat lacherig, maar kan ook dingen horen of zien die er niet zijn, oftewel hallucinaties.


Als je te lang in een ballon blijft ademen kan je last krijgen van zuurstoftekort. Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid kunnen lichte gevolgen zijn, maar buiten bewustzijn raken kan ook. De ongelukken die inmiddels (ook in het verkeer) zijn gevallen, zijn helaas talrijk.


Helaas is lachgas, net als alcohol en rookwaren, nog steeds een legaal te bemachtigen product. 

De VVD vindt dat we in Berkelland een pas op de plaats moeten maken omtrent het verbieden ervan. Er is namelijk bijzonder veel aandacht voor, in de landelijke politiek, maar ook provinciaal en regionaal. Om te voorkomen dat we dit probleem op teveel manier aanvliegen, willen we (nog) niet naar een verbod gaan. Op dit moment is de landelijke regelgeving volop in ontwikkeling.

Wel willen we inzetten op de distributie van lachgas. Waarom mogen rookwaren en alcohol pas vanaf een bepaalde leeftijd worden gekocht en is lachgas voor een ieder verkrijgbaar? 


UPDATE maart 2021: Inmiddels blijkt dat landelijke politiek nog niet vooruitstrevend is op het gebied van dit onderwerp. Dit, terwijl heel wat gemeenten landelijk over zijn gegaan op een verbod op de verkoop van lachgas. In de Achterhoek is dat tot nu toe nog alleen Winterswijk. Op 16 april 2021 wordt in Berkelland de nieuwe APV vastgesteld. VVD wil - zoals het er nu naar uit ziet met meerdere partijen - inzetten op een verbod jegens lachgas.