Energie & duurzaamheid

Over windmolens, zonneparken, energieprijzen, gas en duurzaamheid.

Windmolens en zonneparken passen niet in ons coulisselandschap. Windmolens zijn alleen mogelijk op ruime afstand van woningen en woonkernen én als er lokaal draagvlak voor is. Andere overheden beslissen niet waar in onze gemeente windmolens moeten komen. De VVD heeft een sterke voorkeur voor zon op dak en niet op natuur- of landbouwgronden.

De hoge energieprijzen raakt veel gezinnen in Berkelland. We vinden dan (financiële) compensatiemaatregelen vanuit het Rijk moeten komen. De gemeente zorgt voor voorlichting voor inwoners die hun energierekening willen verlagen door het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen.

We ondersteunen het streven naar een energieneutraal Berkelland in 2050. We kunnen dit bereiken door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, bijvoorbeeld door opwek van duurzame energie op daken.

Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarmee huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toepasbaar zijn.