Lokale Inclusie Agenda 20-21

In de commissie Bestuur & Sociaal van afgelopen dinsdag 17 november, is gesproken over de Lokale Inclusie Agenda. Een inclusieve samenleving betekent een samenleving waarin iedereen kan meedoen, ongeacht je fysieke of mentale handicap. Daarover gaat de Lokale Inclusie Agenda: hoe kunnen we onze gemeente zo inrichten dat iedereen gelijkwaardig mee kan doen?

In de bijlage vindt u een deel van de bijdrage die ik afgelopen dinsdag heb ingebracht in de commissie. Het gesprek over de Lokale Inclusie Agenda was enerzijds een hele prettige, anderzijds een vreemde. Je zou kunnen zeggen dat iedereen voor een document als deze is. We willen toch met zijn allen naar een inclusieve samenleving?

Toch waren er wat opmerkingen. Het bewees al snel dat dit onderwerp zeer breed is.

De VVD maakte zich, samen met Gemeentebelangen, in hun betoog vooral sterk voor de toegankelijkheid in de gemeente. Verkeerd geparkeerde auto's en allerlei uitgestalde reclame en producten van winkeliers maakt op verschillende plekken in onze gemeente de weg niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of zelfs met een kinderwagen. Beide partijen vroegen meer aandacht voor handhaving. Niet om boetes uit te delen, maar om die bewustwording meer te creƫren. Wethouder Van Haaren gaf daarop aan dat ze probeert via allerlei kanalen zoveel mogelijk bewustwording probeert te realiseren, door bijvoorbeeld de cartoons te delen op sociale media. Mevrouw Wormgoor van de PvdA gaf aan dat ze dat te weinig vond: 'dat is alleen zenden. We moeten het gesprek aan.'

GroenLinks stelde dat ze vonden dat de Inclusie Agenda zich alleen richt op de handicaps en niet op mensen die op een andere manier regelmatig lijkten te worden uitgesloten, zoals de LHBTI-gemeenschap. In mijn tweede termijn heb ik mij aangesloten bij de woorden van GroenLinks. Een echt gelijkwaardige samenleving is toegankelijk voor letterlijk iedereen. D66 dacht daar juist anders over: 'we moeten ons focussen op mensen met belemmeringen'.

Hoewel het stuk in de kern steun vond van alle partijen, vond voornamelijk D66 dat het stuk te laat is aangeleverd. Zij willen daar verder over spreken in de gemeenteraad en het is daarom nog geen afgeslagen stuk.

Tot slot hebben wij aandacht gevraagd voor de zorgwekkende cijfers omtrent laaggeletterdheid in onze gemeente. Wij hebben hier vandaag schriftelijke vragen over gesteld. Meer hierover leest u hier.