Met ‘zegen’ landelijk VVD-bestuur wordt Ben Hasselo voor een half jaar raadslid in Berkelland

EIBERGEN/REKKEN - VVD-raadslid voor het laatste halfjaar van de lopende raadsperiode tot de lokale verkiezingen van 16 maart 2022. Ben Hasselo krijgt er van het landelijk partijbestuur in Den Haag goedkeuring voor. Want tegelijkertijd blijft hij voor de VVD algemeen bestuurslid bij het Waterschap Rijn en IJssel.

Met het opstappen van het Needse raadslid Kevin Hauser ‘zit’ de Berkellandse VVD-fractie met een vacature. ‘Runner-up’ op de kandidatenlijst Ben Hasselo is inmiddels lid van het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel. Toch gaat Hasselo de uitdaging van lokale volksvertegenwoordiger aan. En krijgt daar de ‘zegen’ voor vanuit het partijbestuur. Dinsdag 21 september zal hij als vierde VVD-raadslid in de liberale Berkellandse fractie worden ingezworen, zo is de bedoeling.

Gewetensding

„Het was een beetje een gewetensding”, zegt Ben Hasselo (66), landbouwer ‘in ruste’, in de buurtschap het Loo  tussen Eibergen en Rekken. „Want binnen de VVD kennen we de regel dat je maar in één bestuursorgaan tegelijk meedoet. Geen dubbele insteek. Tegelijk was natuurlijk zonneklaar dat je als gemeenteraadsfractie met vier zetels, niet met een kwart minder verder wilt. Niet voor als het op stemmen aankomt, maar ook niet gezien wat er aan belangrijke onderwerpen speelt. Dat laatste triggerde mij vooral. En ook wat vertegenwoordiging van lokale gemeenschappen betreft. Dus wilde ik geen nee zeggen. Maar aan de andere kant: voor het waterschap heb ik destijds bewust gekozen en daar spelen ook zulke belangrijke onderwerpen, dat ik daar niet wil weglopen…”

Voor een half jaar in twee vertegenwoordigingen. Want 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Pas een jaar later kunnen ‘we’ naar de stembus voor de volgende regeerperiode bij de waterschappen. Na ampel beraad geeft het VVD-partijbestuur er ontheffing voor. Vrijdagmiddag kreeg Hasselo het bevrijdende telefoontje vanuit Den Haag. „Heb ik vervolgens gelijk het bericht doorgegeven richting Berkelland”, zegt hij. 

Uitdaging: groei

Natuurlijk zijn er wat ‘kleine lettertjes’. Om belangen zuiver te scheiden, zeg maar. „Voor de praktijk is het  echter rond”, zegt Hasselo. „Ik ga graag de uitdaging aan om in een leuk halfjaar nog wat te proberen te bereiken, vooral voor de kleine kernen. Berkelland is een plattelandsgemeente met veel kleine kernen. Die worden soms wat ondergewaardeerd. Maar ook dáár leeft expansiedrift: kleinere gemeenschappen willen óók nieuwbouw en tegelijk moet je daar voorzieningen overeind proberen te houden. Goede faciliteiten, goede bedrijvigheid zijn belangrijk voor heel Berkelland. Onvoorstelbaar dat ooit krimp als toekomstscenario werd gepreekt. Beter gaan voor groei.”